Hoppa till sidans innehåll
Foto: Annika Prine Hjälmar

Hur häng i stallet kan bli styrelsearbete

03 DEC 2013 08:59
När mina tjejer var mindre hängde vi en hel del i stallet. Förutom att jag själv red en dag i veckan, så hade vi två ridtider till att passa. Sen var det alla hämtningar och lämningar då ena dottern skulle sköta om sin skötponny.
  • Skapad: 03 DEC 2013 08:59

Många gånger blev det häng i caféet medan man väntade på att dottern skulle bli klar. Mycket snack blev det både där i caféet men också på läktaren mellan oss föräldrar när vi samtidigt kollade på barnen som red. Jag har lärt känna så otroligt mycket härliga människor på Ågesta, med olika bakgrunder, olika yrken, olika många barn, eller inga alls, olika intressen eller olika åsikter. Men alla med det gemensamma intresset kring hästar eller barnens hästintresse. Och även om inte alla som frivilligt eller ofrivilligt hänger på Ågesta har samma brinnande hästintresse, inser de att det är en bra hobby för ungdomarna att ägna sig åt.

I caféet och på läktaren diskuterade vi saker som vid vilken ålder det var dags att våga låta barnen åka själv till stallet med bussen? Eller om det är ok att promenera från Farsta strand när det börjar bli mörkt ute? Barnen ville också gärna få vara med på en lördagsaktivitet, men prioritera en hel lördagseftermiddag och kväll i stallet… går det och ville man det? Vi som satt där diskuterade och funderade kring lördagsaktiviteter, regler, rutiner och sådant som hände i stallet. Framförallt de som inte hade någon vana av hästar hade många frågor. Då var det roligt att kunna hjälpa till och berätta och förklara.

Så småningom var det någon som frågade, - du som är här så mycket ändå, kan inte du vara med i Ågesta ridklubbs styrelse? – Vaddå, så jag, vad betyder det? Och hur mycket tid tar det? Och vad förväntas av mig? Jag hade aldrig tidigare varit engagerad i en förening. 

Det blev början på fyra års styrelsearbete i Ågesta ridklubb.

Jag har alltid haft ett hyfsat krävande jobb, en utvecklingsstörd dotter, sommarställe, aktiviteter, vänner och en man som ibland faktiskt vill träffa mig. Hinner man verkligen sitta i en, som i Ågestas fall, relativt operativ styrelse då?

Redan från början gjorde ordförande klart att ja, det finns mycket att göra, men vi är trots allt här på vår privata tid, frivilligt. Ibland hinner man mer, ibland mindre och så måste det få vara.

Det tyckte jag var skönt att höra, när jag ibland tyckte att jag inte bidrog så mycket som jag borde. När jag såg andra göra massa saker.
Men sen hade jag helt plötsligt lite tid över och kunde bidra med något. Jag började bland annat ta mig an webbplatsen för att se hur vi kunde utveckla den, och även övrigt informationsarbete. Jag tycker vi har kommit en bit på väg med informationen. Vi har klubbens informationshörna i stallet, vi är fler webbredaktörer och webben uppdateras hyfsat regelbundet. Och det är över 450 medlemmar i klubbens Facebookgrupp. Men det är inte perfekt. För det hinner man inte när man gör det som frivilligarbete.

Men det är kul, vi är många som hjälper till och man känner att man faktiskt åstadkommer något för klubben, för ungdomarna och för ridsporten! 

Som styrelsemedlem förväntas du ansvara för minst en lördagsaktivitet per termin. Du ska få upp anslag innan, du har kontakt med ridskolan om vilka hästar som får vara med, du ansvarar för lottningen och att det kommer ut information om vilka som kom med på vilka hästar. Sen ansvarar du också för att genomföra aktiviteten.

Det här tyckte jag var lite jobbigt, framförallt i början innan man fick in rutinen, men första gångerna gör man det tillsammans med van styrelseledamot, så det löser sig. Jag har också omvärderat lördagar! Lördagar i stallet är inte helt fel, ganska mysigt har det varit.

Men det var också jobbigt för att man ibland tvingas lotta bort ungdomar, eller de kommer inte med på den ponny de valt, och för att det ibland blir gnäll från föräldrar och andra kring lördagsaktiviteternas sammansättning. Och jag som vet att lördagsaktivitetsgruppen som ansvarar för att sätta ihop terminens program arbetar hårt och frivilligt för att täcka så många kategorier som möjligt och för att ge alla från nybörjarna till de riktigt vana möjligheter att få vara med på en aktivitet.  Och att ibland blir det mindre bra, men då drar man lärdom av det och testar något annat nästa termin.

Men det var också kul att ordna lördagsaktiviteter, jag gillade till exempel att ansvara för Seniorcupen (kanske jag hjälper till i vår också…) eftersom jag själv beslöt mig för att testa att tävla lite. Läskigt, kul men framförallt trevligt!

Nästa år räknar jag med rekordmånga anmälningar till Seniorcupen! (eller? Vet inte om jag vill ha så mycket konkurrens… :) )

Det är få ridklubbar som orkar med att ordna aktiviteter varje lördag som vi gör på Ågesta. Det tycker jag är mäktigt och jag är stolt över klubben som satsar på att våra ungdomar men även vuxna ryttare ska få möjlighet att testa att tävla.

När jag började i styrelsen slogs jag av hur ”professionell” styrelsen var. Ågesta ridklubb är en av Stockholms största ridklubbar och det kräver en viss styrning och ledning. I styrelsen delar man upp arbetet med sig, jag har som sagt varit med och drivit informationsgruppen. Några har träffat kommunen och har haft samtal om allt från fritidsledare till trottoarer, några har arbetat för att vi ska få vårt LOK- stöd, andra sköter om inventarier och fixar med lokalerna, (vissa utrymmen och material tillhör klubben, andra ridskolan) en sköter inköp av prisrosetter och kontorsmaterial, och några engagerar sig i tävlingssektionen. Man gör så mycket man kan och hinner med.

En del vänner och andra brukar fråga hur jag orkar och varför jag engagerar mig, och vad får jag ut av det?

Jag brukar säga att det är mitt bekräftelsebehov. Det är lätt att få en klapp på axeln och uppskattning när man hjälper till. Och det mår man faktiskt bra av!

(det är det till och med forskat på...)

Men det är mer än det. För min del har det också handlat om att jag faktiskt kan bidra med min kunskap kring t ex informationsarbete. Men också att det lärt mig massor, allt från hur politiken fungerar för idrottsföreningar, hur man kan vara med och påverka och hur viktigt det är att det finns folk som engagerar sig.

Jag har också fått insyn i och förståelse för hur ridklubb och ridskola hänger ihop, kunskap om hur saker och ting fungerar, förklaringar och sammanhang som jag försökt förmedla i informationsarbetet i den mån jag hunnit. 

Under min tid i styrelsen funderade jag självklart ibland på om det var värt det. Till exempel den där tisdagskvällen då man för en gång skull inte har något inbokat, ingen hämtning och lämning i stallet, inga surdegar från jobbet och man helst av allt skulle vilja ligga hemma i soffan. Och inser att – nejvisst ja, det är styrelsemöte i Ågesta ikväll. Eller den där lördagskvällen då man tackar nej till en trevlig middag för att man ansvarar för lördagsaktiviteten.

Men då har det blivit en prioriteringsfråga, en middag kan jag gå på någon annan gång, soffan kan jag ligga på när jag blir gammal, jobbet får vänta och vännerna finns kvar! Jag tror att det kräver att man arbetar på sin pragmatiska inställning till saker och ting, och funderar på vad vill jag?

Jag ville vara med och påverka utvecklingen av Ågesta ridklubb, för mina barns skull och för andras, för att stallet är en så bra plats att växa upp i, för att det behövs folk som engagerar sig för att det ska bli bra verksamhet. Och för att jag funderade över saker på Ågesta som jag antingen inte förstod eller som jag ville förändra. Och det är inget livslångt uppdrag. Efter fyra år kände jag att nu är det dags för någon annan att få vara med och påverka. Dessutom är mina barn stora och vi är inte i stallet varje dag längre. Min ena dotter och jag rider i samma grupp, samma dag. Det är stort, från knatteridning till att rida i morsans grupp…

Det var ett år sen. Nu är jag med i valberedningen på Ågesta, och delar gärna med mig av mina erfarenheter till dig som kan tänka dig att engagera dig i styrelsen!

Jag skulle gärna se fler killar/män i styrelsen (en idag), men framförallt vill jag peppa fler att se chansen med att sitta i Ågesta ridklubbs styrelse!

Har du vad det tar för att sitta i Ågesta ridklubbs styrelse?  Självklart har du det!

Annika Prine

Ps. Jag hjälper fortfarande till med en del av informationsarbetet, om du gillar att skriva, kanske du också vill skriva ett inlägg här under vinjetten ” livet på Ågesta”? Hör av dig till mig!

Pps. Det tog fyra veckor efter jag bestämt mig för att sluta i Ågesta ridklubb, innan jag blev tillfrågad om att sitta i Stockholms läns ridsportförbunds styrelse. Och jag som aldrig varit föreningsmänniska… kunde inte låta bli att säga ja…så nu fortsätter jag mitt engagemang på en annan nivå. Mer om det vid senare tillfälle. 

 

Här kan du läsa mer om att vara med i styrelsen om du är intresserad

Skribent: Annika Prine

Ågesta ridklubbs sponsorer:

ÅGRK

 _________________________

 engagerad

 

 

 

 

 

stckhlm hår 

Gräsroten

Postadress:
Ågesta RK - Ridsport
Ågesta Gård, Ågesta Gård
12352 Farsta

Besöksadress:
Ågesta Gård, Ågesta Gård
12352 Farsta

Kontakt:
Tel: 0708628383
E-post: This is a mailto link

Se all info