Hoppa till sidans innehåll
Foto: Madde Fernandez Sigg maskeradhoppning

Att komma tillbaka till Ågesta…

24 JAN 2014 07:33
Mitt hästintresse började när jag var 6 år. Min hästrädda mamma ville inte överföra sin rädsla till mig så hon ”tvingade” iväg mig till Ågesta och efter det fick hon knappt hem mig igen.
  • Skapad: 24 JAN 2014 07:33

I början fick jag bara rida shettisarna Pyret och Pompe och trillade nog av varje gång när det var galopp. Min ridlärare Anneli sa att bästa sättet att lära sig rida var att trilla av 100 gånger så jag räknade flitigt. Liten och tuff som man var så borstade man bara av sågspånet och hoppade upp igen.

Några år senare fick jag äntligen fick bli skötare, avkastarkungen Musse som var så go och älskade att bli ompysslad. På den tiden fanns det nästan bara gotlandsruss på Ågesta och när jag var runt 13 år blev jag för lång för ponny så då fick jag gå över och börja rida stor häst. Nu blev det mer och mer stalltid och jag blev skötare på Curry (och senare Soray).

Ett speciellt minne från min skötartid: Jag övade flitigt på att göra ponnyfläta i manen, så en kväll kom Jan förbi när han fodrade och frågade om Curry skulle göra något speciellt eftersom han var så fin. Oj vad stolt jag blev!

Mellan åren när jag var 14-18 år så var jag hela tiden, ja praktiskt taget varje dag i stallet. Var med om några sorgliga stunder, men mest en otrolig massa roliga saker:

* Vann Hubertusjakt på Curry
* Rida Luciatåg till Farsta Centrum
* Maskerader av olika slag
* Rida barbacka till sommarhagen
* Stockholmscupen i hoppning
* Jobba i stallet varje lördag fm
* Kvällsläger med tältning på terrängbanan
* Känna lyxen att få rida gamla läromästaren Juanita

Jag skulle kunna fortsätta rabbla otroligt många stunder som jag minns och tänker tillbaka på med ett stort leende. 

 

 Musse i sommarhagen

musseihagen  

 

Tävling med Curry, 13-14 år

tävling med curry 

 

Hopptävling på Muscot, 16 år (Cowboy)

hopptävling muscot

Efter gymnasiet så slutade jag på Ågesta och gick vidare mot nya utmaningar. Jag har varit medryttare, varit hästskötare åt hopp/dressyrhästar och även haft egen häst.

När jag var mammaledig med yngsta sonen Adam så tog jag en promenad ut till Ågesta med en kompis och fick se nya anläggningen som jag bara läst om i tidningen, wow!!
Gick runt i stallet och till min stora förvåning ser jag ett bekant huvud i en box, Ewing!! Han var bara en unghäst när jag slutade rida och där stod han och såg lika dan ut som för många år sen.
Jag hade haft ett långt rid- uppehåll men var så ridsugen så jag frågade om det fanns några lediga platser... och det fanns det. Första provlektionen för Anna blev på fina Inter. Oj vad man tappat muskler här och där, men var så nöjd!

Nu har jag ridit på Ågesta i cirka 2 år och träffat många nya trevliga ridkompisar, både 2- och 4- benta. Väldigt roligt att även ha träffat flera ”gamla” ridkompisar som även de är tillbaka på Ågesta. Många är precis som jag i samma del av livet där man ska få tiden räcka för familj, jobb samt hålla på med det man älskar: HÄSTAR! Då är Ågesta en väldigt bra lösning.

Att rida är bara en del av hästlivet och det som jag nästan uppskattar mer är att få pyssla om hästarna och då lära känna dem på ett helt annat sätt. Finns nog inget bättre att efter en stressig dag, komma till stallet och få pyssla och totalt släppa alla ”måsten” som man har i bakhuvet hela tiden. Min favorit som får stå ut lite extra pyssel från min sida är Ägrim, herr Butter som är en riktig goding efter en stund när man pysslat med honom.

Fick frågan redan på min första termin om jag inte skulle vara med på KM dressyr? Va? JAG tävla? Gulp! Det har jag inte gjort på många år utan bara varit hästskötare och fixat allt runt och sluppit själv ”tävlandet”. Men efter varit publik på några tävlingar och sett hur kul alla hade så blev det mitt nyårslöfte 2013 = Vara med och tävla!

Så dammade av kavajen och anmälde mig, första träningstävlingen i dressyr i januari 2013. Var kräkfärdig av nervositet men pärlan Arnica hjälpte mig så vi fick ihop ett godkänt resultat.  Nu har jag varit med på flera lördagsaktiveteter och de med maskerad är nog bland det roligare jag vet! 


Vi ses i stallet

Madde
//Madeleine Fernandez Sigg, lektionsryttare sen år 2012, bor i Vega med maken och 2 söner (2 & 6 år). Arbetar som marknadsansvarig på ett företag inom detaljhandeln.

 

Masserar Ägrim, mkt. uppskattat

massage ägrim

 

Lektion på favoriten Vera 

vera

 

KM-finalen

km final mighty

Skribent: Madeleine Fernandez Sigg

Ågesta ridklubbs sponsorer:

ÅGRK

 _________________________

 engagerad

 

 

 

 

 

stckhlm hår 

Gräsroten

Postadress:
Ågesta RK - Ridsport
Ågesta Gård, Ågesta Gård
12352 Farsta

Besöksadress:
Ågesta Gård, Ågesta Gård
12352 Farsta

Kontakt:
Tel: 0708628383
E-post: This is a mailto link

Se all info