Ponny/Stockholmscupen 2016/2017

Vad är Stockholmscupen och Ponnycupen?

Stockholmscupen och Ponnycupen är en utbytestävling i dressyr för ridskoleelever i Stockholm. Tävlingen är uppdelad i lottade grupper med ca 4 lag/grupp där alla lag i varje grupp möts en gång på hemmaplan, på sina egna hästar, och en gång på bortaplan på motståndarlagets hästar. Det segrade laget i varje grupp går vidare till finalen där de möter finalisterna från de andra grupperna. I år har Stockholmscupen mött Gustavsberg, Mälaröarna och Upplands-Bro och Ponnycupen har mött Upplands-Bro och Tyresö.

I 2016/2017-års Stockholmscup rider Frida Hyensjö, Cecilia Mulder, Maria Einerth, Ylva Granath, Tora Albiin, Sofi Sjöholm, Erika Meurling, Elsa Hård, Matilda Lindahl och Claes Richter. I 2016/2017-års Ponnycup rider Elsa Hård, Pella Appelfeldt Wahlberg, Ella Macklin, Tilde De Wrang, Moa Waldhagen, Rebecca Armsjö och Tilda Palmer. Båda lagen coachas av Josefina Larsson.

Cup-året som varit

Sommaren är över och ridlektionerna har äntligen börjat igen. Direkt börjar det pratas om vilka lag vi kommer att få möta i årets cup och man kan känna hur peppade alla är på att få börja rida och tävla igen efter sommarens uppehåll. Hur ska det gå? Hur kommer hästarna vara? Vilka ridskolor kommer vi få möta? Frågorna är många och kommer bli besvarade några veckor senare då vår coach Josefina åker på det första introduktionsmötet med Ridsportförbundet och de andra deltagande ridskolorna. Där lottas lagen och matchdatumen bestäms. Cup-året sträcker sig från oktober till februari, efter det ska gruppspelet ska vara avgjort. Finalen rids senare under våren.

När det är dags för hemmamatch är det mycket som behöver fixas. Först och främst måste vi få tag på en domare som ska döma alla ekipagen, sen måste vi bestämma vilka hästar och ponnyer som ska vara med. Under själva matchdagen ska fika fixas, protokoll ska skrivas ut, utrustningen måste putsas och hästarna måste göras i ordning. När bortalaget anländer visas de runt på anläggningen innan vi presenterar oss själva och hästarna/ponnyerna vi sitter på. Matcherna är både nervösa för de som rider och vår stora hejarklack som sitter på läktaren och alltid ger oss ett bra stöd. Efter matchen räknas protokollen ihop och resultaten redovisas när båda lagen fikar efteråt.

Bortamatcherna ser lite annorlunda ut jämfört med hemmamatcherna. Här börjar motståndarlaget, som nu är på hemmaplan, att visa sina hästar/ponnyer och berätta hur de är att rida. Vi sitter på läktaren och tittar noga på hur hästarna rör sig och beter sig och vilken häst/ponny som kan passa våra ryttare. I samråd med Josefina bestämmer vi oss och det är alltid lika roligt att sen få hoppa upp och testa en helt främmande häst som man aldrig tidigare har suttit på.

Matcherna är inte allt även fast det är jätteroligt att få chansen att tävla. Det handlar även om gemenskapen vi har mellan oss och hur denna tävling för ihop oss. När vi träffas i stallet varje vecka pratas det alltid om helgens matcher, hur det har gått för andra ridskolor och hur vi ligger till i gruppspelet. Det för ihop ponny- och hästryttare men även alla som kommer och hejar på oss som föräldrar, syskon och andra klubbmedlemmar. Det är någonting som vi ofta får höra när vi tävlar: ”vilken stor hejarklack ni har”. Det är någonting som ger oss extra energi och motivation. För att inte tala om vår bästa coach Josefina som alltid finns på plats och hjälper oss på träningarna, under matcherna och som alltid finns där som ett tryggt stöd.

I år har det gått väldigt bra för både Stockholmscupen och Ponnycupen. Båda lagen har gått vinnande ur sina grupper där Stockholmscupen vann alla matcher förutom en, och Ponnycupen vann alla sina matcher. Hur det går i finalen får vi veta senare under våren och även fast vi såklart vill vinna så är det viktigaste att vi har haft riktigt roligt tillsammans under detta cup-år.

Skrivet av: Frida Hyensjö och Cecilia Mulder

Uppdaterad: 2017-03-14 14:36