KM Dressyr

KM i dressyr genomförs en gång per år. För att få ställa upp i KM i dressyr skall ryttaren tidigare (under de senaste två åren) ha ridit minst ett dressyrprogram (LB för häst, LC för ponny) på Ågesta med godkänt resultat, d.v.s. uppnått minst 60 % av maximipoängen i det ridna programmet. Möjlighet att ansöka om dispens finns (se särskilt avsnitt under Lördagsaktiviteter). Medlemskap i ÅgRk är en förutsättning för deltagande.

Ridskoleelever

Ryttaren ska ha uppnått ridnivå H4–H5 eller P4–P5.

Privatryttare

Privatryttare kvalar inte till KM, men ska ha ridit en dressyrtävling (LB för häst, LC för ponny) under de senaste två åren med godkänt resultat, t.ex. KM. Privatryttare får rida kval, men endast resultatet i finalen räknas.

Instruktör

Instruktörer deltar i privatklass vare sig de tävlar på privat häst/ponny eller lektionshäst/ponny. Instruktör som avser att tävla på lektionshäst/ponny lottas tillsammans med övriga som anmält sig på samma häst/ponny.

Kvalificering (gäller inte privatryttare)

Två uttagningstävlingar (kval) rids. Ryttare får bara delta i ett av kvalen för att kvalificera sig till final. Både kval och final räknas vid KM, men resultatet i finalen väger tyngre vid sammanräkningen. Ryttaren måste välja olika häst/ponny i kval och final. Från varje kvalomgång går de 6 främst placerade vidare till final. För att placera/kvalificera sig måste man ha ridit godkänt program (se ovan).

Följande program rids:

Kategori                         Kval               Final

Ridskolehäst                   LB:1              LA:1

Ridskoleponny                LC:2              LB:1

Privathäst*                      LB:1              LA:1
Privatponny*                   LC:2              LB:1

* Önskemål om annat program kan lämnas till tävlingsansvariga i samband med anmälan. Privathäst/ponnyklasserna kan, om ryttarna så önskar eller tävlingsansvariga så beslutar, anordnas så att alla ekipage tävlar i samma klass och rangordnas då utifrån uppnått %-tal oavsett ridet program.

Final

Kvalificerade ryttare anmäler sig till finalen och lämnar då önskemål om häst/ponny. Obs. att du inte får rida samma häst i finalen som i kvalet. Lottning sker senast en vecka före finalen.

Placering

Placering i KM sker enligt tävlingsreglementet (TR). Resultatet räknas samman från kval och final med utgångspunkt i ryttarens placering. Finalplaceringen väger tyngre. Varje placering ger belastningspoäng av olika grad. En förstaplacering i final ger 1 poäng, en andraplacering 2 poäng osv. En förstaplacering i kvalet ger 1,5 poäng, en andraplacering 2,5 poäng etc. Observera att ryttarens belastningspoäng inte förändras om ryttare som kommit före henne/honom i kvalet inte ställer upp i final. Ryttarens belastningspoäng i finalen multipliceras med belastningspoängen från kvalet. Ryttare med lägst belastningspoäng vinner. Vid lika poäng kommer den före som har bäst placering i finalen. I finalen utdelas pris till de tre först placerade, rosett till alla placerade ett vandringspris till vinnaren.

Domare

KM-final och om möjligt även kval döms av utomstående domare.

Samma regler som för övriga lördagsaktiviteter gäller.

Klädsel

Följande klädsel gäller i både kval och final:

• klubbtröja (utan huva), klubbjacka eller ridkavaj
  • ljust i halsen
  • ridbyxor
  • ridstövlar alt. ridskor med shortchaps (i samma färg) utan fransar
  • långt hår ska vara uppsatt
Uppdaterad: 19 AUG 2014 18:18
Skribent: Helene Waldhagen